06-05-2020

Zorgcoördinatie COVID-19

Het Zorg Coördinatie Centrum lag op koers om in juni te beginnen met de werkzaamheden. Met de komst van COVID-19 bleken overzicht en regionale samenwerking hard nodig om de overplaatsing van de nieuwe groep patiënten te coördineren. Het ZCC besloot om deze rol op te pakken en Zorgcoördinatie COVID-19 op te starten. Hiermee is de ontwikkeling van het ZCC in een stroomversnelling terecht gekomen. 

COVID-19 zorglocaties

Zeven COVID-19 zorglocaties zijn geopend voor patiënten die vanwege besmettingsgevaar tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Zorginstellingen die een plekje zoeken voor COVID-19 patiënten nemen contact op met Zorgcoördinatie COVID-19. Vervolgens verzorgt Zorgcoördinatie COVID-19 een bed voor de patiënt en regelt de overplaatsing.  Afhankelijk van de conditie van de patiënt is de overplaatsing met een ambulance van de RAVU of een auto van het Rode Kruis. Naast COVID-19 patiënten kunnen ook COVID-verdachte patiënten en patiënten die aangewezen zijn op longrevalidatie worden aangemeld.

Leerproces

Het team van Zorgcoördinatie COVID-19 is vanaf de opstartfase aan het leren hoe iets handiger kan.

Het mooie aan dit werk is dat je voor mensen in een zware tijd echt van waarde bent. We proberen samen oplossingen te vinden als we ergens tegenaan lopen. Zo zijn we dagelijks aan het kijken hoe de processen makkelijker lopen. Dit pionieren in een nieuwe omgeving maakt elke dag anders.” Jordana – Zorgcoördinatie COVID-19

Het aantal aanvragen ligt nu lager dan tijdens de piek van de crisis maar het blijft een dynamisch proces. Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s afhankelijk van hoe de crisis zich verder ontwikkelt. Jordana en haar collega’s roepen ketenpartners op om vooral te bellen als ze met vragen zitten. “We kijken altijd of we iets kunnen regelen en zoeken samen naar de beste oplossing.”