12-07-2023

Werkbezoeken VVT: ‘Begrip kun je makkelijker creëren als je elkaar ziet’

Zorgbemiddelaars van het ZCC gingen in de afgelopen maanden op werkbezoek bij elf locaties van vijf VVT-organisaties in de regio. Zo krijgen zij een beeld van de plekken waar zij patiënten plaatsen voor tijdelijk verblijf. Ook het elkaar live ontmoeten wordt over en weer zeer op prijs gesteld.

Miranda Minten (zorgbemiddelaar ZCC Midden-Nederland): “Ik ben in deze ronde van werkbezoeken bij drie VVT-organisaties op bezoek geweest. Het is prettig om zelf de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes te zien. Hoe is het uitzicht en hoe is de sfeer? Zijn de kamers voor tijdelijk verblijf boven of op de begane grond? Bij een plaatsing probeer ik de plek te kiezen die het beste past bij de betreffende patiënt. Helaas is er niet altijd een keuze, vanwege de beperkte beschikbaarheid van bedden. Ik vind het fijn om de VVT-zorgbemiddelaars tijdens de werkbezoeken eens live te ontmoeten. Ik zeg altijd: begrip kun je makkelijker creëren als je elkaar ziet.”

Breder van gedachten wisselen
Quirine Reijers (zorgbemiddelaar AxionContinu) vult aan: “Normaal spreek je elkaar alleen telefonisch en dan gaat het over een concrete casus of aanmelding. Tijdens een werkbezoek is er tijd om breder van gedachten te wisselen, bijvoorbeeld over werkprocessen. Wat maakt dat iets wel of niet goed loopt? Welke factoren zorgen ervoor dat sommige zaken bij ons niet sneller gaan? De ZCC-zorgbemiddelaars zijn bij ons geweest en wij hebben andersom ook het ZCC bezocht. Dat vond ik zeker interessant. Je ziet en hoort wat er bij het ZCC allemaal al gedaan is voordat zij ons benaderen met een aanvraag. Ook was het mooi om te zien hoeveel partijen er in het ZCC samenwerken en dat er nog meer gebeurt dan de zorgcoördinatie tijdelijk verblijf.”