23-10-2023

‘Geen bed beschikbaar? Dat is eigenlijk onacceptabel’

Er is geen bed beschikbaar: een ongewenst antwoord dat onze zorgcoördinatoren toch geregeld moeten geven. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen? Marije Hilhorst, medisch directeur bij Sterkzorg is lid van de Stuurgroep samenwerking zorgcoördinatie tijdelijk verblijf ZCC Midden-Nederland die zich hierover buigt. Zij roept de huisartsen op om alle aanvragen voor tijdelijk verblijf via het ZCC te blijven doen. Alleen zo krijgen we het probleem goed in kaart.”

In het eerste halfjaar van 2023 lukte het de zorgcoördinatoren 109 keer niet om een tijdelijk verblijf bed te regelen. Marije: “Hoewel vraag en aanbod op papier lijken te matchen, pakt het in de praktijk anders uit. We onderzoeken daarom samen met de VVT hoe dat komt en wat we kunnen verbeteren. We brengen daarnaast in beeld wat er gebeurt als er geen bed beschikbaar is. Ook zijn we in gesprek over goede alternatieven voor tijdelijk verblijf. Denk aan de specialist ouderenzorg die in de thuissituatie komt kijken wat nodig is of aan direct inzetbare wijkverpleging.”

Schrijnende situaties
“Ik ben blij dat er nu extra aandacht is voor dit probleem”, zegt Marije. “Want eigenlijk is het antwoord ‘er is geen bed beschikbaar’ onacceptabel. De huisarts blijft ermee zitten. Nu is het zo dat de gemiddelde huisarts niet snel opgeeft. Sommigen bellen alsnog alle locaties in hun eigen sociale kaart, want soms lukt het toch om iets te regelen. Dat helpt natuurlijk niet als je iets wilt centraliseren.” Ook ontstaan er schrijnende situaties: “Mensen proberen het thuis, de mantelzorg komt onder druk te staan en na een paar dagen wordt er opnieuw gebeld. Of er ontstaat een crisis, waardoor er uiteindelijk een zwaarder type bed nodig is. Ook de gang naar het ziekenhuis kan een gevolg zijn.”

Blijf melden
Naast zorgbemiddeling heeft het ZCC een monitoringsfunctie. “Daarom is het ontzettend belangrijk dat huisartsen het ZCC blijven benaderen zodra ze een tijdelijk verblijf bed nodig hebben. Alleen dan krijgen we goed zicht op de totale behoefte. Dat is essentieel om tot die goede werkwijze te komen, die ons veel tijd gaat besparen. Ondanks de vele geluiden over het capaciteitstekort in de zorg zijn we ervan overtuigd dat we de oplossing op korte termijn gaan vinden. Vanuit de VVT horen we dat er genoeg capaciteit is in onze regio. Nu is het zaak om te analyseren waarom vraag en aanbod dan toch niet altijd matchen. Is dat alleen een logistieke puzzel of heeft het ook andere oorzaken? We zoeken het uit en houden je op de hoogte!