15-02-2023

Meerwaarde van zorgbemiddeling op locatie in het ZCC

Gerrita Haveman – Verkroost werkt anderhalf jaar als zorgbemiddelaar en triagist vanuit het Zorg Coördinatie Centrum Midden-Nederland (ZCC). Ze is enthousiast over de samenwerking tussen het team Tijdelijk Verblijf, de collega’s van de huisartsenspoedpost (HAP) UNICUM en de aanwezige coördinerend arts ZCC. ‘Deze manier van samenwerken heeft meerwaarde bij het oppakken van complexe zorgvragen’. 

Op het ZCC is Gerrita multidisciplinair inzetbaar. Ze werkt als zorgbemiddelaar voor de zorgcoördinatie tijdelijk verblijf (VVT) en als triagist voor de acute huisartsenzorg (namens UNICUM Huisartsenspoedzorg). Een voorbeeld van een casus die de meerwaarde van samenwerking in het ZCC laat zien heeft ze wel:

Familie van een patiënt belt de huisartsenpost: het gaat thuis echt niet meer. Meneer heeft buikgriep en doordat zijn echtgenote nu ook buikgriep heeft, kan zij niet meer voor hem zorgen. Het gaat om een zelfstandige man, dus thuiszorg is niet van toepassing. Met het wegvallen van zijn partner als verzorger, heeft hij tijdelijk onplanbare zorg nodig. De huisarts was op vrijdag geweest en zag geen reden om meneer op te nemen in het ziekenhuis. 


‘Dankzij deze samenwerking kunnen we SEH-bezoeken voorkomen’

 

Op zoek naar een oplossing 
Wat nu? Welke zorg past het beste en wie kan die leveren? Na overleg tussen de HAP-triagist en de coördinerend arts ZCC kwam de vraag bij Gerrita terecht. Is dit een casus voor ELV-zorg? Het antwoord is ja. Gerrita pakte de casus op. Zij heeft toegang tot het systeem van de HAP en kan daardoor zelf de gegevens van de patiënt ophalen. Daarna kan zij het triageformulier voor het aanvragen van een tijdelijk verblijf bed invullen. Dit scheelt veel werk voor de verwijzend huisarts en de triagist. Ook helpt het dat zij zelf via ZorgDomein en telefonisch kan schakelen met de achttien VVT-zorgaanbieders die betrokken zijn bij de zorgcoördinatie tijdelijk verblijf. Zo werd snel duidelijk waar plek was.

Direct de juiste zorg op de juiste plek
‘’Nadat ik contact had opgenomen met de contactpersoon van meneer heb ik een ELV-plek kunnen realiseren. Het scheelde een extra visite voor de huisarts, heel wat tijd voor de triagist en de bemiddeling met de VVT-instelling was vlot geregeld door de korte lijntjes.”, vertelt Gerrita. “Volgens de betrokken huisarts hebben we met deze samenwerking zelfs een SEH-opname voorkomen. Direct de juiste zorg op de juiste plek dus!”