25-01-2023

Koning en minister Kuipers brengen werkbezoek in kader van zorgcoördinatie

Op 25 januari ontvingen wij de Koning en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) Midden-Nederland in Zeist. Het bezoek stond in het teken van het toekomstbestendig maken van de zorg en de afspraken die daarover gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Het Zorg Coördinatie Centrum Midden-Nederland is één centraal loket voor alle acute zorgvragen uit de regio, waarin alle ketenpartners (zoals huisartsen, ambulancemedewerkers en ggz-instellingen) samenwerken zodat zo’n 1,3 miljoen inwoners snel op de juiste plek bij de juiste zorgmedewerker terecht kunnen. Zorgprofessionals van het ZCC Midden-Nederland vertelden over het werk en de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgketenpartners.

Verder speelt de ambulance ook een belangrijke rol. In de ambulance zelf en door ambulanceprofessionals kan al veel acute zorg geleverd worden, direct op de plek waar de patiënt dan is. Patiënten kunnen hierdoor onderweg al de nodige zorg krijgen en meteen naar een ziekenhuis worden gebracht waar de juiste specialistische zorg is, ook als dat niet het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Collega’s vertelden tijdens het werkbezoek hoe dit in de praktijk werkt. Er waren twee ambulances ter plaatse die uitgerust zijn met medische innovaties, waardoor de behandeling of diagnostiek begint zodra de ambulance arriveert, in plaats van pas in het ziekenhuis.